Siirry pääsisältöön
Pudasjärven koulukampus

Pudasjärven koulukampus

Pudasjärven koulukampus on maailman suurin hirsikoulu. Pudasjärven kaupunki halusi rakentaa kampuksen, jossa moderni suunnittelu yhdistyy paikalliseen identiteettiin sekä tukee uudenlaista oppimisympäristöä. Elinkaarimallilla toteutettua hanketta suunnitellessa terveelliseen sisäilmaan kiinnitettiin erityishuomiota.​

Hirsikoulukampuksen 9800 neliömetriä ja 4 rakennusta pitävät sisällään ylä- ja alakoulun sekä lukion lisäksi myös kansalaisopiston tilat. Eri rakennukset yhdistyvät toisiinsa sisäkäytävillä. Noin 800 oppilasta sekä 70 työntekijää pääsivät muuttamaan tiloihin syyslukukaudella 2016. Hankkeen rakennusurakasta vastasivat Lemminkäinen, Kontiotuote sekä Are. Are vastasi tilojen kokonaisvaltaisen talotekniikan toteuttamisesta, viimeisimpiä tekniikoita hyödyntäen.

Kohteen tilaaja, Pudasjärven kaupunki halusi satsata terveelliseen ja uudenaikaiseen, monikäyttöiseen oppilaat ja opettajat huomioivaan oppimisympäristöön. Kaupungin aiemmissa koulurakennuksissa oli todettu sisäilmaongelmia. Hirsirakennuksista kaupungilla oli ennestään hyviä kokemuksia päiväkodin sekä asuinkorttelin osalta. Kouluhankkeen toteutustavaksi valittiin elinkaarimalli, joka tekee rakennuksen ylläpidosta kaupungille huoletonta. Turvallisuuden ja kokonaistaloudellisuuden lisäksi hirsi on Suomen hirsipääkaupungiksi pyrkivälle kaupungille myös imagokysymys, joka korostaa paikallisidentiteettiä.

Kohteen talotekniikan suunnittelun lähtökohtana oli, että oppilaat ja opettajat pääsevät terveelliseen ja virikkeelliseen, nykyaikaiseen työympäristöön. Talotekniikan toteuttanut Are Oy valitsi kohteen ilmavaihtotuotteiden ja -järjestelmien toimittajaksi Lindabin. Projektipäällikkö Pekka Iloviidan mukaan Lindabin sisäilmatuotteet vastasivat hyvin kohteen toiminnallisen ja terveellisen ympäristön vaatimuksiin.
"Yhteistyö toimittajan kanssa kohteessa sujui hyvin, saimme tukea tuotespesifiointiin ja toimitukset pysyivät hyvin aikataulussa. Tämän pohjalta yhteistyötä on sujuvaa lähteä kehittämään eteenpäin myös tuleviin kohteisiin, niin toimitusten kuin tuotteiden soveltuvuuden osalta". Pekka Iloviita, Projektipäällikkö, Are Oy Oulu
Lindabin osalta projektin hoidosta sekä tuotteiden mitoituksesta vastannut Tuomo Tarvainen korostaa avoimen kommunikoinnin merkitystä. "Projektin osalta olimme alusta lähtien samalla aaltopituudella, yhteistyö pelasi hyvin. Jos kysymyksiä ilmeni esimerkiksi jonkin tuotteen teknisen soveltuvuuden osalta, istuimme yhdessä alas ja etsimme asialle ratkaisun. "
Toiminnallinen ja terveellinen oppimisympäristö toimi ohjenuorana myös arkkitehtonisessa sunnittelussa: ”Suunnittelussani toiminta on aina ykkönen. Se ei saa olla ristiriidassa tilaajan toiveiden kanssa. Mutta toki siellä saa olla wau-arkkitehtuuriakin mukana”, kertoo kohteen arkkitehti Pekka Lukkaroinen. Lindabin sisäilmatuotteille on ominaista niiden hienovarainen yhteensopivuus arkkitehtuurin kanssa. Esimerkiksi koulun pääaulan seinään asennetut CEA-tuloilmalaitteet maalattiin tilan yleisilmeeseen ja identiteettiin sopivaksi.

Kohde on ehtinyt herättää laajasti kiinnostusta maailmalla, ja vierailjoita on saapunut paikan päälle mm. Koreasta, Japanista sekä Australiasta saakka.

Glad Lindabmedarbetare med svart pikétröja

Haluatko keskustella

tästä tai omasta kohteestasi teknisen asiantuntijamme kanssa?