Siirry pääsisältöön
Pudasjärven koulukampus

Pudasjärven koulukampus

Pudasjärven koulukampus on maailman suurin hirsikoulu. Pudasjärven kaupunki halusi rakentaa kampuksen, jossa moderni suunnittelu yhdistyy paikalliseen identiteettiin sekä tukee uudenlaista oppimisympäristöä. Elinkaarimallilla toteutettua hanketta suunnitellessa terveelliseen sisäilmaan kiinnitettiin erityishuomiota.​

Hirsikoulukampuksen 9800 neliömetriä ja 4 rakennusta pitävät sisällään ylä- ja alakoulun sekä lukion lisäksi myös kansalaisopiston tilat. Eri rakennukset yhdistyvät toisiinsa sisäkäytävillä. Noin 800 oppilasta sekä 70 työntekijää pääsivät muuttamaan tiloihin syyslukukaudella 2016. Hankkeen rakennusurakasta vastasivat Lemminkäinen, Kontiotuote sekä Are. Are vastasi tilojen kokonaisvaltaisen talotekniikan toteuttamisesta, viimeisimpiä tekniikoita hyödyntäen.

Kohteen tilaaja, Pudasjärven kaupunki halusi satsata terveelliseen ja uudenaikaiseen, monikäyttöiseen oppilaat ja opettajat huomioivaan oppimisympäristöön. Kaupungin aiemmissa koulurakennuksissa oli todettu sisäilmaongelmia. Hirsirakennuksista kaupungilla oli ennestään hyviä kokemuksia päiväkodin sekä asuinkorttelin osalta. Kouluhankkeen toteutustavaksi valittiin elinkaarimalli, joka tekee rakennuksen ylläpidosta kaupungille huoletonta. Turvallisuuden ja kokonaistaloudellisuuden lisäksi hirsi on Suomen hirsipääkaupungiksi pyrkivälle kaupungille myös imagokysymys, joka korostaa paikallisidentiteettiä.

Kohde on ehtinyt herättää laajasti kiinnostusta maailmalla, ja vierailjoita on saapunut paikan päälle mm. Koreasta, Japanista sekä Australiasta saakka.