Siirry pääsisältöön

UltraLink tehostuspeltinä

BlogiHELMI 25, 2021 12.00 CET
Kumman sinä valitsisit?

Viimeisen vuoden aikana on tullut useasti vastaan tarve toteuttaa tarpeenmukainen ilmanvaihto tehostuspelleillä ilmamääräsäätimien sijaan. Olemme myös kuulleet kaupunkien kielloista käyttää imssejä kohteissaan. Ilmeisesti taustalla on perinteisten paine-eromittausten ongelmat sekä joidenkin laitevalmistajien ongelmat uusien laitemallien kanssa. Tämä on harmillista, sillä Lindabin UltraLink-laitteissa on ollut hyvin vähän laitteista johtuvia vikoja ja rakennuskohteisiin on tarjolla toimiva laite.

Yksi perusteista, jonka olen kuullut, on toimilaitteen kuluminen. Ajatuksena on, että toimilaite ”ajaa” koko ajan paineen vaihdellessa pellin takana ja toimilaitteen mekaniikka kuluu. Olemme käyttäneet perinteisissä ilmamääräsäätimissä Belimon toimilaitteita ja toimilaitteen vikaantumisia on ollut vain muutama sen 19 vuoden aikana, kun olen ollut Lindabilla. Useammin on tullut vastaan mittauksen vikoja pölyn vuoksi. Ehkä muissa toimilaitemalleissa on ollut enemmän vikoja, koska asia on noussut esiin.

FTCU:n ohjaus pellin asennon perusteella

Jos kuitenkin on/off-pelteihin tai tehostuspelteihin päädytään, FTCU on varteenotettava vaihtoehto. Perinteisen ilmamääräohjauksen lisäksi UltraLink-laitetta voidaan ohjata pellin asennon perusteella Modbus-väylän kautta tai analogisella jänniteviestillä. Väylän kautta laitteesta saadaan pellin asennon lisäksi ilmavirran mittausarvo sekä lämpötila. Analogisia ulostuloja laitteessa on kaksi. Näihin voidaan valita jokin kolmesta viestistä: ilmamäärä, lämpötila tai pellin asento. Jos otetaan vain yksi paluuviesti, järkevin olisi ehkä ilmavirta ja sen perusteella ohjata peltiä.

Tässä ohjaustavassa laitteelle annetaan asetusarvo pellin asennolle ja silloin toimilaite pysäyttää pellin tuohon asentoon. Tämä todennäköisesti johtaa tilanteeseen, jossa ilmavirta vaihtelee kanavapaineen muuttuessa ja vaihteluväli riippuu runkokanavan väljyydestä ja painesäätövyöhykkeiden laajuudesta.

FTCU:lle voidaan antaa esimerkiksi kolme asetusarvoa pellinasennolle: 30%, 60% ja 100%. Nämä erilaisia käyttötilanteita vastaavat asennot voidaan virittää tilakohtaisesti laitteesta saatavan ilmavirtamittauksen perustella. Perinteisellä on/off-pellillä tai tehostuspellillä ongelmia muodostuu päätelaitemittauksen kanssa. Yleensä mittapaineet päätelaitteiden mittayhteillä ovat jotenkin riittäviä mitoitusilmavirralla, mutta osailmavirroilla mittaustarkkuus romahtaa eikä järjestelmää saa säädettyä.

FTCU:n ohjaus takaisin ilmavirtaperusteiseksi

Jos jostain syystä ei olla tyytyväisiä järjestelmän toimintaan, ohjaustapa voidaan vaihtaa normaaliin ilmamääräsäätöön. Modbus-väylän kautta on helppo kirjoittaa rekistereihin uusi ohjaustapa ja sen asetusarvo. Analogisessa ohjauksessa ohjaustapa vaihdetaan laitteille Bluetooth-käyttöliitymän avulla. Tämäkään ei suurta työmäärää aiheuta.

Ilmamääräsäätö toimivalla ja luotettavalla laitteella on edelleen tarkin ja energiatehokkain vaihtoehto. UltraLink-laitteissa on useita vaihtoehtoja toiminnalle ja kuhunkin kohteeseen saadaan valittua se haluttu toimintatapa.


Jos peltimoottori sattuisi vikaantumaan, se on helppo vaihtaa näyttöyksikön alta asetusten säilyessä näyttöyksikössä.

Kirjoittaja Pasi Sauvolainen on Lindabin ilmanvaihtotuotteiden tuoteryhmäpäällikkö.
Haluatko keskustella lisää? Ota yhteyttä pasi.sauvolainen@lindab.com