Siirry pääsisältöön

Fysiikan lait säilyvät, silti tuotteet paranevat

BlogiTAMMI 18, 2022 09.45 CET
Onko kyseessä uusi KVDPX vai vanha KVDP? Näetkö sinä eroa?

Onko kyseessä uusi KVDPX vai vanha KVDP? Näetkö sinä eroa?

Kun kaksikymmentä vuotta sitten – kyllä aika lentää, väittää nuoriso mitä tahansa – aloitin työt tässä vaimentimia valmistavan tehtaan toimistossa, elettiin euroaikakauden alkua. Tehtaassa valmistettiin lamellivaimentimia, kanttipyöreitä vaimentimia ja pyöreitä vaimentimia eli muodoiltaan samoja tuotteita kuin nyt. Toimistossa kilisyteltiin kelloa uusien vaimenninkauppojen johdosta ja suunniteltiin uusia aluevaltauksia.

Ovatko tuotteet oikeasti muuttuneet?

Vaimentimien toiminta perustuu fysiikan lakeihin. Mitä tiheämpi materiaali on, sitä paremmin se eristää ääntä eli estää äänen pääsyn tilasta toiseen. Kun materiaalin muuttaa huokoisemmaksi, sitä paremmin ääni pääsee absorboitumaan materiaaliin eli vaimenemaan muuttuessaan energiaksi. Mitä huokoisempaa vaimennusmateriaali on, sitä paremmin matalat taajuudet vaimentuvat.

Asiakkaillemme tuotteet ovat näyttäneet vuodesta toiseen lähes samalta, mutta vain tuotekehityksemme avainhenkilöt tietävät niiden lukuisien tuntien ja päivien todellisen määrän, millä tuotteet on saatu aina vaan tehokkaimmiksi.

Ulkoinen olemus sinisine taustoineen on pysynyt – kaikki muu on muuttunut.

Onko muodoilla väliä?   

Mitä tahansa liikkumista ajatellaan; virtaviivaisuus merkitsee helpompaa etenemistä. Tätä tietoa on hyödynnetty, kun tuotteidemme sisäosia on kehitetty.

Kun kanavan sisälle laitetaan vaimennuselementti, aiheuttaa vastus painehäviötä ja näin energiatehokkuusluku heikkenee. Kanavan sisään laitettavissa elementeissä painehäviön kannalta tärkeää on elementtien päätyjen muoto. Mitä virtaviivaisemmin päädyt ottavat ilmavirran vastaan ja mahdollisimman pienellä turbulenssilla hyvästelevät ilmavirran, sitä vähemmän painehäviötä aiheutuu. Toki valmistusvälineet ja asiakkaiden innokkuus lisäkustannuksiin, muutamien pascalien vähennyksestä, tekevät omat rajoitteensa kaikista virtaviivaisimpien elementtien valmistamiseen.

Kuten yläpuolen kuvista näkee; on lamellivaimentimienkin sisäosien muodot kehittyneet vuosien saatossa. Testauksella olemme saaneet parhaan mahdollisen painehäviö-valmistustekniikka -suhteen.

”Laitetaan villaa kanavan sisään, niin kyllä ne äänet siitä vaimenevat”

Villa – tuo sana, joka puhekielessä korvaa kaikki absorptiomateriaalit, millä kanavassa kulkevaa ääntä vaimennetaan. Tuotekehityksessä ja markkinoinnissa revitään harvoja hiuksia päästä, kun tämä yleissana pääsee tuotannontyöntekijän, myynti-ihmisen tai asiakkaan suusta.

Vaimennusmateriaalina (enää en uskalla kirjoittaa tuota lyhyempää v-sanaa) on meillä viikoittaisessa käytössä kuutta eri tuotetta, toki materiaalipaksuudet ovat vielä asia erikseen. Harvemmin käytössä olevia materiaaleja on vielä saman verran.

Viimeisimpänä tuotekehityksen tuloksena olemme päässeet valmistamaan Acutec® Plus- vaimentimia. Näissä tuotteissa on yhdistetty loistavalla tavalla polyesterikuidun takaamat turvallisen sisäilman hyödyt sekä tiheämmän materiaalin parempi kokonaisvaimennuskyky.


Vaimennusteho uudella KVDPX- vaimentimella on parantunut kaikilla taajuusalueilla, mutta varsinkin matalilla ja keskitaajuuksilla lisääntynyt vaimennusteho pienentää kuuluvaa melua merkittävästi.


En kaipaa takaisin lankapuhelinaikaan  

Mikä hienointa, vaikka fysiikan lakeja ei voi muuttaa, vaimentimet ja ennen kaikkea mitoitusohjelmat kehittyvät. Urani alussa, vaimentimien äänilaskelmat tehtiin käsin, onneksi edes tietokonetta käyttäen. Vaimennukset katsottiin kuvaajista, taulukoista tai korjauskertoimista. Painehäviöt laskettiin kaavoja hyväksi käyttäen laskimilla.

Nykyään laskennat on mahdollista tehdä kaikille avoimilla mitoitusohjelmilla, saaden tulokseksi vaimennus- ja painehäviötiedot, myös mittakuvat ja tuote-esitteet. Mitoitukset voi tehdä suoraan suunnitteluohjelmasta ja saadut tulokset siirtyvät ilman välikäsiä suunnitelmiin. Kokonaisuudessaan Lindabin IT-ratkaisut yksinkertaistavat energiatehokkaiden järjestelmien mitoituksen ja suunnittelun.

Mutta kyllä joissain asioissa on hyvä palata myös noihin vanhoihin lankapuhelinaikoihin. Tuotantotekniikan kehittyessä, myös kanttipyöreiden vaimentimien valmistus on palannut takaisin Jyväskylän tehtaalle.

KVDPX-1 vaimentimien valmistus Jyväskylän tehtaalla alkusyksystä 2021.Vanhoja aikoja muistellen ja uusia tuulia haistellen,

Piia K

Kirjoittaja Piia Kyrönlahti toimii Lindabin teollisuustuotteiden myynnissä.
Haluatko keskustella lisää? Ota yhteyttä piia.kyronlahti@lindab.com