Siirry pääsisältöön

Nyt on todellakin villoihin katsominen

BlogiSYYS 20, 2023 15.00 CET
Myyntijohtajamme Janne Nordling kurkkaa PVDP-vaimentimen läpi

Vaimentimien sisällä olevan materiaalin päätarkoitus on vaimentaa ääntä. Yksinkertaistettuna, ääniaaltojen pitää päästä helposti vaimentimen sisällä vaimennusmateriaaliin ja muuttua siellä lämmöksi. Eihän tämä sen monimutkaisempaa ole, mutta vaihtoehtojen määrä saattaa sekoittaa.

Miksi materiaaleja on niin paljon?

Vaimennusmateriaalin valintaan vaikuttaa äänen mukana liikkuvan ilmavirran ominaisuudet; varsinkin lämpötila ja kosteus. Aikojen saatossa vaimennusmateriaalina on saattanut olla styroksia, vaahtomuovia ja eristykseen paremmin soveltuvaa palovillaa.

Nykyään Lindabin vaimennus- ja eristysvalikoimasta löytyy villapohjaisena neljä eri vaihtoehtoa sekä polyesterikuidusta valmistettuna kaksi eri vaihtoehtoa. Näillä pystymme täyttämään puhtausvaatimusten lisäksi sekä korkean lämpötilan vaatimuksen että kosteuden kestävyyden.

Mitä teille saisi olla? Vaihtoehtoja löytyy kyllä.

Acutec

Acutec-vaimennusmateriaali on polyesterikuitulevy tai muotoon puristettu elementti. Samaa materiaalia käytetään polyesterikankaalla pinnoitettuna vaimentimien lisäksi mm. vaatteissa ja huonekaluissa.

Acutecin etuja ovat pölyämättömyys, vedenkesto (vesipestävyys) sekä kierrätettävyys. Alhaisen tiheytensä ansiosta sen vaimennuskyky on erinomainen matalilla taajuuksilla.

Vaimennusmateriaalin valmistustavan ansiosta, korkeassakaan ilmannopeudessa (20 m/s) ei Acutec- levyn pintaan tarvita reikäpeltiä. Puhdistustestit ovat myös osoittaneet, että Acutec ei tarvitse kestävyyden takia reikäpeltiä. Näin vaimentimien paino sekä hiilijalanjälki saadaan pienemmäksi.

Mikäli vaimentimen läpi tulee syystä tai toisesta vettä, vesihöyryä, kosteaa ilmaa; on ainoa suositeltava vaihtoehto Acutec. Lämpötila on ainoa rajoite Acutecin käyttöön; polyesteri kestää 100 C jatkuvaa ja 120 C hetkellistä lämpötilaa. Myöskään hyvin alhaiset lämpötilat eivät sitä vahingoita. Eli materiaali on hyvin käytettävissä normaaleissa oleskeluun tarkoitetuissa rakennuksissa sekä teollisuuden haastavissa kosteissa olosuhteissa.

Acutec-vaimennusmateriaali

Acutec Plus

Acutec Plus-vaimennusmateriaali on tiheämpää kuin perus-Acutec ja sen vaimennuskyky on kauttaaltaan parempi kaikilla taajuuksilla. Acutec Plus-vaimennusmateriaalia käytetään tällä hetkellä Lindabin KVDPX-1- ja KVDPX-2-vaimentimissa.

Käytännön testejä tehdään myös vaativimmissa lamellivaimenninkohteissa.

Muut Acutecin erinomaiset ominaisuudet ovat säilyneet.

Acutec Plus-vaimennusmateriaali on tiheämpää


Mineraalivilla, lasivilla

Mineraalivilla jaetaan kahteen ryhmään, lasi- ja kivivillat. Lindab Suomella mineraalivillavaimentimien käyttöaste on noin 25 % vaimennusmateriaaleista.

Kun kanavassa kulkevan ilman lämpötila on yli 100°C tai vaimennusta vaaditaan erityisen paljon, päädytään käyttämään mineraalivillavaimentimia. Rakennusmateriaaleilta saatetaan vaatia myös A1 tai A2 paloluokkaa, jolloin vaimennusmateriaaliksi valitaan mineraalivilla.

Mineraalivillalevyt ovat aina pinnoitettuja ja valmistuksen yhteydessä myös matot päällystetään suojaharsolla. Näin pyritään estämään suurimman osan villahiukkasista pääsy ilmavirtaan. Mikäli nopeus lamellien välissä lähentelee 15 m/s on suositeltavaa lisätä lamellien päälle reikäpelti pintamateriaalin paikallaan pysymisen varmistamiseksi.

Lamellivaimentimien vaimennuslevy, Cleantec- levy, pyöreisiin vaimentimiin käytettävä villa sekä paloeristyksessä käytettävä villa


Mineraalivilla, Cleantec

Cleantec-pintainen mineraalivilla estää paremmin villahiukkasten pääsyn ilmavirtaan. Pinta voidaan myös pyyhkiä kostealla vaurioittamatta itse mineraalivillaa.

Lämpötilakesto on myös cleantec-pintaisella villalevyllä parempi kuin tavallisella huopapintaisella villalevyllä. Vaimentimen rakennetta muuttamalla voidaan valmistaa cleantec-vaimentimia jopa 250°C lämpötilaan.

Mineraalivilla, tiheys 80 kg/m3 ja enemmän

Mitä tiheämpää materiaali on, sitä heikompi sen vaimennuskyky on. Tiheimmät mineraalivillat soveltuvat paremmin palo- ja äänieristykseen kuin äänenvaimennukseen. Äänieristyksellä tarkoitetaan, että ääni eristetään siihen tilaan, missä se on eikä sitä vaimenneta. Paloeristeen lämpötilan sietokyky tarkoittaa lämpötilaa, mitä materiaali kestää määritellyn ajan ennen kuin lämpö johtuu materiaalin läpi.

Vaimentimissa olevien vaimennuslamellilevyjen sidosaineet katoavat silti korkeissa lämpötiloissa. Siksi korkeiden lämpötilojen vaimennuslamellit valmistetaan rakenteellisesti eri tavalla kuin tavallisen ilmavirran lamellit.

Mineraalivilla, sullontavillat

Kun äänenvaimentimen läpi virtaavan ilman lämpötila nousee yli 250°C, on kestävin vaihtoehto sullontavilla. Kuten muissakin mineraalivillatuotteissa, myös sullontavillamatoissa oleva sideaine poistuu lämpötilan noustessa ja siksi sullontavillasta valmistetaan tyynyjä, joista itse äänenvaimennuslamellit valmistetaan.

Normaalikäyttökohde sullontavillalamelleille on savukaasupuhaltimien vaimennus.

Miten valitsen minun projektiini sopivan materiaalin?

Tarkempaa teknistä tietoa

Vaimennusterveisin

Piia K


Kirjoittaja Piia Kyrönlahti toimii Lindabin teollisuustuotteiden myynnissä. Hän on äänenvaimennuksen ja teollisten ilmanvaihtoratkaisujen asiantuntija. Piialla on vankka kokemus eri puolille maapalloa toimitetuista vaativista teollisuusprojekteista.

Haluatko keskustella lisää? Ota yhteyttä piia.kyronlahti@lindab.com