Siirry pääsisältöön

Mihin maailma on matkalla?

UutisetMAALIS 10, 2022 16.25 CET

On äärettömän surullista, että maailmassa, jossa kaikilla oli suuret odotukset koronakriisin loppumiseen, jotkut päättävät aloittaa sodan. Toivomme, että tämä järjettömyys loppuisi välittömästi ja Ukrainan kansa saisi jatkaa elämäänsä rauhassa.

Länsimaiden ennennäkemättömän laajat talouspakotteet ovat jo aiheuttaneet epävarmuutta tulevasta, ja se odotetusti heijastuu raaka-aineiden, tuotteiden ja palveluiden hinnoitteluihin. Todennäköisesti markkinoilla nähdään hyvin pian ylivoimaisia esteitä toimitusketjuissa.

Me haluamme avoimesti kertoa tilanteesta asioiden oikeilla nimillä ja vaikka tilanne muuttuu päivittäin, tältä se näyttää tänään meidän tietojen osalta:

Teräs

Teräksen hankinta hinnastotuotteille on Lindabilla globaalia ja hajautettu riskien pienentämiseksi. Emme ole hankkineet materiaalia venäläisiltä tai valkovenäläisiltä teräsyhtiöiltä, emmekä hanki niitä sieltä toistaiseksi.

Teräspalvelukeskuksemme Lindab Steel on tällä hetkellä hyvin valmistautunut ja hyvässä tilanteessa, sillä keskusvarastossamme on paljon materiaalia saatavilla tuleville kuukausille. Tällä hetkellä ei ole tiedossa mitään konkreettista saatavuusongelmaa Lindabin valmistamille tuotteille. Myymämme tuotteet ovatkin lähes 95 prosenttisesti valmistettu omilla tehtaillamme.

Meillä on myös kapasiteettia ja raaka-ainetta hyvin perus sinkityille tuotteille. Mikäli haluat välttää mahdollista hinnanmuutosriskiä, niin nyt on oikea aika aktivoitua tilausten suhteen. Pidämme sinkityissä kanavissa ja osissa nykyisen hinnaston voimassa vähintään huhtikuun puoliväliin asti. Loppukevään hintoja on täysin mahdoton ennustaa, mutta kaikki merkit viittaavat nousun alkavan uudelleen.

Runsaasti seostettujen ruostumattomien- ja haponkestävien terästen, sekä alumiinien saatavuuteen tulee puutteita hyvin nopealla aikataululla. Erikoistuotteiden osalta tarkistamme kulloinkin mahdolliset viivästykset ja kerromme niistä jo tarjousvaiheessa. Tarjousten voimassaoloaikaa tullaan lyhentämään.

Jos kevään tai alkukesän projekteissasi on näitä erikoismateriaaleja, niin nyt olisi hyvä aika tilata tuotteet ja näin ollen varmistaa töiden eteneminen parhaalla mahdollisella tavalla.

Eristysmateriaalit

Polyesteriraaka-aineiden osalta saatavuus on hyvä ja uhat eivät aiheuta välittömiä muutoksia. Käyttämämme polyesteri vaimennusmateriaalit valmistetaan Suomessa ja raaka-aineesta jopa 85 % on kierrätettyä polyesteriä.

Villapohjaisten eristeiden hinnoitteluun saattaa tulla nopeita muutoksia. Valtaosin nämä muutokset ovat suoraan seurausta kohonneesta kaasun hinnasta.

Me emme hanki mitään eristemateriaaleja Venäjältä tai Valko-Venäjältä.

Rahti

Ensimmäisenä on jyrkästi lähtenyt nousemaan öljy ja kaasu. Öljyn hinnan nousu näkyy täällä Suomessa jo jokaiselle autoilijalle. Ammattiliikenteelle tilanne on erittäin haastava. Kaikki rahteihin liittyvät kustannukset ovat nousemassa äkkijyrkästi. Kotimaan polttoainelisä on jo tuplaantunut vuodessa ja nostaa tänään yli 16 % perusrahdin hintaa. Polttoainelisän päivitys on joillain toimijoilla muuttunut jo viikoittaiseksi, koska muutokset ovat nyt niin äkillisiä.

EU:n liikkuvuuspaketti astui voimaan 1.3.2022, missä on merkittäviä muutoksia esimerkiksi yhdistettyihin kuljetuksiin ja kuljettajien palkkoihin koko Euroopan alueella. Lisäksi Euroopan sisäliikenteessä on ollut hyvin paljon ukrainalaisia työntekijöitä.

Suomen huolinta- ja logistiikkaliitto kirjoittaa blogissaan seuraavaa:

Huolintaliikkeille ja kuljetusyrityksille säännöstön voimaantulo osuu hankalaan ajankohtaan, kun koronapandemia on pistänyt globaalit toimitusketjut ahtaalle, niin maalla, merellä kuin ilmassa. EU-alueella inflaatio laukkaa tällä hetkellä yli viidessä prosentissa, mikä on näkynyt myös logistiikkaketjussa kohonneina polttoaineiden ja muiden toimintakulujen nousuna. EU:n jo pitemmän aikaa on kärsinyt kuljettaja- ja kapasiteettipulasta, mikä on johtanut myös maatiekuljetusten kustannusten nousuun. Tähän kun laittaa vielä päälle EU:n liikkuvuuspaketista seuraavat muutokset, niin tiedossa on lisää kapasiteettiongelmia, kuljetusjärjestelyjen tarvetta, millä on epäilemättä vaikutusta kuljetuskustannuksiin. Kansainvälisiin toimitusketjuihin tulee nyt keväällä lisää haasteita.

Energialisä

Energiaan liittyvät kasvaneet kulut on nousseet kestämättömälle tasolle koko toimitusketjumme osalta.

Ylivoimaisten esteiden, yllättävien ja kestämättömien vaikutusten johdosta olemme pakotettuja ottamaan käyttöön energialisän 25 % kaikille toimituksillemme alkaen 14.3.2022.

Energialisä on toistaiseksi voimassa oleva ja sitä päivitetään tarpeen mukaan. Energialisän veloitamme rahdin lisäkustannuksena. Esimerkkinä rahdin ollessa 120,00 euroa energialisä on 30 euroa, joka näkyy tarjouksella ja laskulla omana rivinään. Lisän tehtävä on pyrkiä takaamaan toimitusketjun toimintakyky ja jatkaa toimintaa parhaalla mahdollisella toimitusvarmuudella.

Lisätietoja antavat Jonne Luotonen, 050 910 4504 ja Janne Nordling, 040 837 2592.

Yhteistyöterveisin

Jonne Luotonen 

toimitusjohtaja

Oy Lindab Ab

050 910 4504 

jonne.luotonen@lindab.com