Kesälahja sinulle

Tarjoamme TEKNOsim 6 -ohjelman käyttöösi maksutta loppuvuodeksi. Lataa elokuun loppuun mennessä ja käytä vuoden loppuun. TEKNOsim on nopein sisäilmaolosuhteiden simulointiohjelma, joka laskee ketterästi jäähdytys- ja lämmitystarpeet rakennuksille.

Tutustu TEKNOsimiin
Siirry pääsisältöön

Suunnittelusta toteutukseen

BlogiMAALIS 19, 2021 12.00 CET
Teollisuuden äänenvaimentimista kirjoittaa Lindabin teollisuusmyynnin asiantuntija Piia Kyrönlahti

"Saisikohan teiltä tällaisen...?"

Ilmanvaihtoala on hyvin standardisoitua. Standardeja on valmistukseen, työturvallisuuteen ja tuotteisiin liittyen. Tuotteet suunnitellaan kuviin valmiilla standardikomponenteilla ja kanavistot tehdään kuvien mukaan. Näiden suurmenekkisten tuotteiden valmistusta on kehitetty paljon ja niitä on siirretty myös robottien valmistamiksi. Osa Lindabin tuotteiden valmistuksesta on automatisoitu niin täydellisesti, ettei ihminen osallistu valmistukseen lainkaan. Tuotteiden valmistuksen jälkeen pakkaus ja varastointikin tapahtuvat automatisoidusti: laatikkoon pakkaamisesta keräilyn odottamiseen varastohyllyllä.

Aina projektit eivät kuitenkaan mene toiveiden mukaan. Suomessakin on tuhansia kunnostettavia ilmanvaihtokanavistoja, joiden uusiminen ei onnistu vanhoja toteutuksia mukaillen. Tehtaiden ja laitosten suuret kanavat ovat valmistuneet ja valmistuvat edelleen peltiseppien käsityönä. Muutosten alkuperäiset kuvaluonnokset saattavat löytyä tupakka-askiin kanteen piirrettyinä, toki sieltä nyt jo koneelle tallennettuina.Näissä tapauksissa ei voida yleensä käyttää robotin tekemää standardikappaletta, vaan valmistuksessa käännytään erikoisosien ammattilaisten puoleen.
Monet erikoisosien valmistusprojektit alkavatkin puhelinsoitolla: ”Saisikohan teiltä tällaisen, kun vanhaa kanavaa tai edes sen osaa, ei voi enää uuteen kanavistoon käyttää?”

Kyllähän Lindabilta saa.Suunnittelusta toteutukseen

Ajallisesti projektin etenemistä hyvin kuvaa sanonta: Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tuotteiden määrittelyssä käydään läpi tarkasti prosessi, mikä saattaa vaikuttaa materiaaleihin ja niiden paksuuksiin sekä valmistettavien osien liitostapoihin.

Vanhoja kanavistoja uusittaessa käymme paikan päällä, teemme asiakkaan kanssa mittauksia sekä äänien että tilatarpeiden suhteen, ja näin saamme esisuunnittelun tehtyä jo kohteessa.

Uusia kohteita suunnitellessa pyrimme tarjoamaan suunnitteluapua, jotta tuotteet ovat suunnitteluvaiheessa oikeissa mittasuhteissa, eikä tuotannollisia mahdottomuuksia pääse suunnitelmiin syntymään. Lindabin laaja tuotekirjasto MagiCAD:issa tarjoaa työkalut oikeilla mitoilla olevien tuotteiden käyttöön suunnitelmissa. Uuden vuosikymmenen alun kunniaksi olemme lisänneet MagiCAD:iin myös IND-tuoteperheen osat; kirjastosta löytyy paksu, hitsattava kanava sekä siihen liitettävät osat oikeine mittoineen. Hitsattavien kanavien materiaalipaksuudet alkavat 1,5 mm:n vahvuudesta ja helposti löydettävissä jopa 6 mm:iin asti. Toki edelleen, vaikka tuotteet löytyvät kirjastosta, saa meille niin tuttua lausetta käyttää: ”Saisikohan teiltä myös tällaisen, vaikka MagiCAD-kirjastosta ei sitä löydy?”

Kyllähän Lindabilta saa.


Yläpuolen kuvassa näkyvä lievä s-heittokanava ei ole optinen harha eikä virheellinen kappale, vaan kanaviston piti kiertää asennusvaiheessa huomattu este. Virtausteknillisesti ja tuotannollisesti parhaimman lopputuloksen saimme samanpituisella kanavalla kuin suoratkin osat. Yläpuolen kanavat on valmistettu haponkestävästä, 2 mm:n vahvuisesta pellistä. Kanaviston osat liitetään toisiinsa kiinteällä laippaliitoksella.

”OK – erikoiskanavat ja -osat siis onnistuu, mutta meillä on ongelmia äänen kanssa…”

Lindab tunnetaan akustiikkaosaamisestaan. Meillä on ollut ilo auttaa sekä hankintavaiheessa matalien äänenpainetasovaatimusten saavuttamisessa että myös päästä täyttämään tiukentuneet ympäristövaatimukset.

Ilmaa liikuttavien ja sen takia myös ääntä pitävien laitteiden hankintavaiheessa olemme asiakkaille laskelmilla osoittaneet äänilähteen täyttävän tavoitetason – tietysti Lindabin vaimentimen kanssa. Mikäli standardiratkaisumme ei sovi suoraan mitoiltaan asennuskohteeseen, esitämme vaihtoehtoisia ratkaisuja – joko muodoltaan, kooltaan tai määrältään kohteeseen sopivammaksi. Ylpeänä voin todeta, että tähän päivään mennessä emme ole kertaakaan nostaneet käsiämme pystyyn luovutuksen merkiksi.

Tiukentuvien ympäristövaikutusten ristipaineessa

Ympäristövaatimukset tiukentuvat, joko melupäästöjen osalta tai asutuksen tullessa lähemmäksi ja lähemmäksi tuotantolaitoksia. Äänilähteet saattavat olla vuosia tai jopa vuosikymmeniä vanhoja. Silti uusien vaatimuksien tullessa voimaan, niiden äänipäästötkin pitää saada kuriin. Tällöin asiantuntijamme tulevat tekemään äänimittaukset vaimennusta vaativista kohteista.


Samalla asiakkaiden kanssa käydään läpi asennuspaikka ja sen mahdolliset rajoitteet. Tilauksen jälkeen asiakkaan tehtäväksi jää ainoastaan asennuksen järjestäminen. Teemme mitoituksen vaadittavalle tuotteelle, mittakuvan tarkistusta varten sekä toimitamme hyväksytyn tuotteen asennettavaksi. Voiko projektia saada helpommin hoidettua?

Kun vaimennin on asennettu, käymme tekemässä vielä tarkistusmittauksen, jonka avulla toteamme laskelmien toteutuvan myös käytännössä.

Kyllä tällaisenkin projektin toteutus Lindabilta onnistuu.

Entäs uusittavat vaimentimet?

Kuten erikoisosien valmistuksessa; meidän arkipäiväämme on tarjota uudet mallit hyvinkin erikoisten vanhojen mallien tilalle. Tutkimme kylkikylttien perusteella, millaiset sisusosat vaimentimessa on, käymme paikan päällä suunnittelemassa käytettävään tilaan mahtuvan uuden vaimentimen tai vaihdamme pelkät lamellit muutoin hyväkuntoiseen kanavaan.


Onko arvauksia, millä vuosikymmenellä valmistettiin kuvan lamellivaimentimia?


Tämän kyseisen vaimentimen korvasimme Acutec-lamelleilla, joiden asennettavuus on huomattavasti helpompaa, painehäviö pienempi ja vaimennuskyky sama kuin aikaisempien kuutioelementtien ilmoitettu vaimennus.

Ja näitäkin Lindabilta saa.

Kun projektiisi tulee haasteita kanaviston tai vaimentimien kanssa – olethan yhteydessä. Varmasti löydämme ratkaisun tai jopa useamman vaihtoehdon, mistä valita.

Teollisuusterveisin
Piia Kyrönlahti

piia.kyronlahti@lindab.com
045 126 0087